EKG är en metod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Du kan behöva bli undersökt med EKG för att upptäcka hjärtsjukdomar eller störningar i hjärtats rytm. Ett EKG ingår ofta i vanliga hälsoundersökningar.
Så går undersökningen till
Om du har mycket hår på bröstet måste det ibland rakas bort för att elektroderna ska få bra kontakt.
Du får ligga på rygg på en brits. Vi sätter fast sex elektroder som ser ut som små plattor eller små klisterlappar på bröstkorgen. Du får också en elektrod fastsatt på varje arm och ben.
Du kan få göra ett arbetsprov för att testa hur kroppen fungerar när du anstränger dig. Det görs vanligtvis genom att du får cykla med elektroder fastsatta på huden för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Syftet är att ta reda på om hjärtat får tillräckligt med syre. Undersökningen visar också om du får ont i bröstet eller störningar i hjärtats rytm vid ansträngning.
Under EKG-registrering får du börja cykla med ett ganska lätt motstånd som sedan blir allt tyngre.
Arbetsprovet brukar ta mellan åtta och tolv minuter. Under hela arbetsprovet mäts EKG, puls, och blodtryck.
EKG kan behöva registreras under ett till två dygn om du har haft besvär av oregelbunden hjärtrytm vid enstaka tillfällen. Du får då några elektroder fastsatta på kroppen och hjärtats elektriska aktivitet spelas in med hjälp av en digital apparat som du bär med dig. Resultaten analyseras av den läkare som behandlar dig.
Genom att övervaka blodtrycket under 24-timmar kan vår läkare få en detaljerad bild av hur ditt blodtryck varierar över tid. Detta hjälper oss att skräddarsy din behandling och se till att du får den vård du behöver. Under dygnet kommer mätaren att ta ditt blodtryck två gånger per timme, och en gång i timmen nattetid.
Hur går undersökningen till?
Du får ligga i ett vänstersidigt läge på britsen. Läkaren undersöker hjärtat med en ultraljudsprob som man håller mot bröstkorgen. Hjärtat undersöks från olika vinklar för att få en så heltäckande bild som möjligt.
Hur lång tid tar undersökningen?
Undersökningens tid kan variera, men brukar ta cirka 20-30 minuter.
Vad används undersökningen för?
Utreda blåsljud och hjärtsvikt, hjärtrummens storlek, hjärtväggarnas tjocklek och rörlighet samt klaffarnas funktion.
Våra telefontider:
Vardagar mellan 10.00-11.00 samt under övriga tider om verksamheten tillåter. Möjlighet finns att spela in röstmeddelande.
Observera att under måndagar och tisdagar är det högre tryck under vår telefontid. Är det svårt att komma fram lämnar du ett meddelande så ringer vi upp så snart vi kan.
Av/ombokning:
Vänligen av/omboka din tid minst 24h innan. Ej avbokat besök debiteras.
Om du inte är nöjd
Du kan kontakta Patientnämnden Skåne om du vill ha hjälp med att lämna synpunkter eller klaga på vården. Du kan även lämna synpunkter eller klagomål för en närstående.
Patientnämnden Skåne tar emot synpunkter och klagomål på offentlig hälso- och sjukvård som drivs av Region Skåne, hälso- och sjukvård hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, kommunal hälso- och sjukvård samt viss tandvård.
Patientnämnden kan hjälpa dig att få svar på dina synpunkter eller klagomål och informera om dina rättigheter i vården. De inkomna synpunkterna och klagomålen sammanställs sedan och slutsatserna kan användas för att vården ska bli bättre.
Här hittar du mer information om hur du går till väga om du vill lämna ett klagomål:
Om du inte är nöjd med vården - 1177
Copyright © Alla rättigheter förbehållna